Logo Wereldwinkel

Wereldwinkel Wolvega
en Omstreken

Wereldbol

 

 

De wereld van de wierook

Boedda

Al duizenden jaren branden mensen wierook omdat het lekker ruikt.
Maar ook omdat geuren uw stemming kunnen veranderen.
Het is een geurenavontuur om uit te zoeken wat bij u past.

Kom eens naar de Wereldwinkel voor een probeerdoosje. Daar hebben wij een scala van de (h)eerlijkste geuren. Zowel in de vorm van stokjes, als kegeltjes of aroma. U vindt er ook wierookhouders van zeepsteen, keramiek of hout. En parfums en aromalampjes. Leuke cadeautjes voor uzelf of iemand anders. Met de hand gemaakt door trotse mensen.
Zij kunnen hun eigen bruidsschat verdienen, dankzij uw aankoop.

 

Wat is de functie van wierook?

Je kunt wierookstokjes om verschillende redenen branden. Wierook zuivert de lucht en de atmosfeer. Zo neutraliseert wierook sigarettenrook en onplezierige geurtjes. Door de zuiverende werking in de atmosfeer werkt alle wierook ontspannend. Daarnaast is er de werking van de verschillende geuren van de wierook. Er zijn veel relaties tussen reuk en emoties. Geuren zijn verbonden met ons gevoelsleven en hebben zo invloed op onze stemming.

Probeer maar eens rozen, viooltjes of lotus als je blij wilt worden. Of amber en lavendel als je rustig wilt worden of je wilt ontspannen. Daarentegen is Musk een actieve geur die je kan gebruiken om 's morgens wakker te worden of als hulp bij het studeren of werk.

 

Welke geur er voor jou op welk moment het beste werkt kun je het beste zelf uitproberen. Geuren kunnen een verrijking zijn in je leven want geuren dragen ook herinneringen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort en je de gevoelens die je toen had opnieuw beleeft. Het is een leuke ervaring om bijvoorbeeld tijdens een vakantie steeds dezelfde wierook aan te steken, wanneer je later als je weer thuis bent ergens die geur ruikt dan is het net of je de vakantie opnieuw beleeft. Onderzoek suggereert dat kinderen die door hun neus ademen het beter op school doen en zich beter emotioneel ontwikkelen. Geuren kunnen vrienden voor het leven worden en je emotioneel steunen en helpen.

Wierook betekent gewijde of heilige rook. Het is al vele duizenden jaren oud. Wierook was het belangrijkste ingrediënt van geuroffers.
Een reukoffer had tot doel contact te maken met de Goden om hen te bewegen antwoord te geven op vragen en gebeden. De geur werd met de rook meegedragen naar de wereld van de Goden, je zag de rook opstijgen naar de hemel en oplossen of overgaan in de godenwereld. Oorspronkelijk kwam wierook uit het Midden-Oosten en werd gemaakt met Olibanum hars als basis. Maar ook in Egypte in de tijd van de farao's was wierook al een belangrijk onderdeel van hun rituelen.
Wierook was een van de belangrijkste handelsgoederen van karavanen. De prijs kon die van goud benaderen. Wierook was tevens belangrijk door het effect op negatieve invloeden van buiten. Het zuivert en beschermt tegen negatieve vibraties en verbetert de sfeer in het algemeen. Hierop is het kalmerende effect van wierook gebaseerd.
We kunnen allemaal voelen als iemand kwaad is. Kwaadheid is een krachtige en harde vibratie, maar er zijn zo heel veel vibraties om ons heen die vaak minder duidelijk of voelbaar zijn, maar wel een effect op ons hebben.
Wierook zorgt ervoor dat de invloed van die vibraties wordt geneutraliseerd en maakt zo plaats voor positievere gevoelens. Ons zenuwgestel wordt daardoor minder belast, we hoeven minder bedacht en op ons hoede te zijn en onze zenuwen komen wat tot rust te midden van het jachtige leven om ons heen.
Tegenwoordig komt wierook in velerlei geuren bijna altijd uit India, Tibet of Japan, waar wierook net zo gewoon is, als hier bloemen in huis of het gebruik van parfum.

 

Wat zijn wierookstokjes?

Zelfmaak pakket

Wierookstokjes zijn gespleten bamboehoutjes die met de hand omgerold worden met een mengsel van houtskool, allerlei soorten houtpoeders, etherische oliën, balsems en de gemalen bast van een exotische boom, die als kleefstof dienst doet.
Na toevoeging van water vormt dit mengsel vanwege de kleefstoffen een soort deeg. Tijdens het met de hand rollen, worden de stokjes met droog poeder bestrooid om het aan elkaar kleven van de stokjes te voorkomen. Daarna worden de stokjes in de schaduw gedroogd.
Een wierookstokje kun je met een lucifer of een aansteker aansteken. Daarna moet je het vlammetje uitblazen. Het wierookstokje kun je in een wierookhouder zetten of in een potje met zand of rijst dat de as opvangt.
Is het gaatje van de wierookhouder te groot , vouw dan het stokje een keer om zodat het dubbel zo dik wordt. De warmte van het vuur laat de oliën verdampen en tezamen met de verbranding van de poeders zorgt dit voor de verspreiding van een aangename geur.
In de zwarte stokjes wordt over het algemeen alleen houtskool gebruikt. Omdat houtskool geurloos is, komen de subtiele en zachte bloemen geuren zo goed tot hun recht.
In de bruine stokjes zijn naast de oliën allerlei kruiden, balsems, harsen en houtsoorten verwerkt. Naast wierookstokjes zijn er ook wierook kegeltjes waar geen bamboestokje in zit, maar die ook met de hand gevormd worden. De kegeltjes kun je in een potje met zand branden of in een kegeltjeshouder. De kegeltjes zijn vaak wat kruidiger van geur dan de zelfde geur in de stokjes.

 

Wierook en de vijf elementen

In oude tradities wordt gezegd dat alles in de wereld opgebouwd is uit de vijf elementen, namelijk aarde, lucht, water, vuur en ether.
Het is een interessant gegeven te weten dat wierook een van de weinige producten is die alle vijf elementen in zich combineert.
Wierook bestaat uit aarde, ingrediënten, verspreidt zich via lucht, wordt bereid met water, wordt actief door middel van vuur en heeft een etherische of fijnstoffelijke werking, kalmerend, beschermend en positieve dingen aantrekkend.
Misschien werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend. Wierook is een bijzonder en mooi spiritueel product.
In de wereldwinkel is een set te koop om zelf wierook te maken.

 

Boeddha's

Wie is Boeddha? De naam Boeddha wordt gebruikt voor een mens die door eigen inzicht verlicht is en verlost uit de kringloop van wedergeboorten. Er zijn dus vele Boeddha's en niet slechts één! Bijvoorbeeld  de Dikbuik Boeddha - ook wel de lachende Boeddha genoemd. Het zijn chinees boeddhistische godenbeelden van rijkdom, voorspoed en geluk, blijheid, succes en welvaart. De Boeddha Goa is afgebeeld in een grot (goa) en zit in de lotushouding. De positie van de handen is een teken van absoluut evenwicht en meditatie. De Boeddha Lotustroon zit op een lotustroon met een dubbele rij lotusbladeren. De benaming hiervan is Vishvapadmasana. De Boeddha Vitarkamudra met een opgeheven rechterhand en de handpalm naar buiten gekeerd,met duim en wijsvinger naar elkaar toegebogen. Dit is de houding van redenering, onderwijzen en discussie. En dan misschien wel de meest bekende - de Orang Malu - een verlegen man in voorovergebogen houding omdat hij huilt en verdrietig is. Hij durft de mensen niet aan te kijken vanwege al het kwaad en het leed in de wereld. Maar hij kan diep in zijn hart gelukkig zijn omdat hij vrede en geluk in zich zelf ontdekt heeft. Als je een Orang Malu krijgt of koopt en je zorgt goed voor hem dan neemt hij je zorgen weg.

 

Boeddha's   Orang Malu
Terug naar producten