Logo Wereldwinkel

Wereldwinkel Wolvega
en Omstreken

Wereldbol

 

Kunst uit Zimbabwe

 

Maandagochtend 20 februari 2017 om 9 uur opende wethouder Cor Trompetter onder grote belangstelling in de Wereldwinkel de even fraai ingerichte als unieke expositie van Kunst uit Zimbabwe met tal van prachtige beelden van serpentijn, opaal en springstone als echte blikvangers.

Een werkgroep onder leiding van Louise Swart wil met deze prachtige uiteenlopende expositie nog eens extra benadrukken dat hun Wereldwinkel  in een eigen pand op een A-locatie draait op vijftig enthousiaste en gedreven vrijwilligers met een hart voor Fair-Trade en zowel de jongere als oudere consument aantrekt.

Ongetwijfeld zal dat zeker ook het geval zijn  in de komende twee weken, waarin betaalbare kunst uit dit Afrikaanse land met een grote K centraal staat. Wethouder Trompetter vond het een eer deze expositie middels het onthullen van een beeld te mogen openen:

‘Op deze manier willen we als Fair Trade gemeente nog  eens extra benadrukken hoe belangrijk Fair Trade is in het kader van ontwikkelingssamenwerking.’

Na de opening was er voor de genodigden alle gelegenheid om al het moois te bewonderen en de informatie over de kunstenaars en hun werkwijze tot zich te nemen.

De stenen beelden uit Zimbabwe komen veelal uit het bijzondere kunstenaarsdorp Tengenenge, waar meer dan 300 beeldhouwers op een open-air-galerij meer dan 11.000 beelden exposeren.

In dit dorp, dat in de jaren 60 werd gesticht door een tabaksplanter, werken al decennia lang soms drie generaties aan de meest exclusieve en uiteenlopende beelden gemaakt van springstone.

Bekende beeldhouwers als Makarutse, Fernanado en Kasvinge hebben hun sporen binnen en buiten dit Afrikaanse land al ruimschoots verdiend met talrijke exposities van figuratieve en abstracte kunst, waarin de mens in al zijn uitingen veelal centraal staat en waarbij deze gedreven ambachtslieden zich graag laten leiden door de vorm van de steen.

Daarnaast doen de metaalbewerkers Makarutse en Mhembere uit township Harare het publiek versteld staan van hun creativiteit en inventiviteit met oud ijzer. Door middelen van knippen en lassen maken ze van schrootafval, schroeven, blikken, buizen en auto onderdelen de meest uiteenlopende en bijzondere creaties, waarbij naast veel dierfiguren ook trendproducten als windlichten, vogelvoederbakken en kandelaars hun voorkeur hebben.

   
 
 
 
 
 
   
   
   
 
Naar boven