Logo Wereldwinkel

Wereldwinkel Wolvega
en Omstreken

Wereldbol

 

De wereld van Geluk

In deze wereld worden alle artikelen aangeboden met een symbolische betekenis (geluk, liefde, hoop). Het gaat hierbij vaak om kleinere producten, denk aan de gelukspoppetjes, fluitjes, sleutelhangers etc. Maar ook het doosje geluk, de thematische boekjes en de stenen met ingegraveerde spreuken horen in deze wereld. Wereld van Geluk
Gelukspoppetjes Gelukspoppetjes  

Gelukspoppetjes uit Solola, Guatemala

"Gelukspoppetjes" zijn leuk om als kleinigheid cadeau te doen.
De kinderen stopten deze poppetjes voor het slapengaan onder hun kussen en geloofden dat hun zorgen in hun slaap door de poppetjes werden overgenomen. Ze zongen hierbij een versje dat in het Nederlands vertaalt het volgende betekent:

Hier zijn enkele kleine mensjes voor jou gebracht,
Zodat je goed kunt slapen vannacht.
Stop ze aan het einde van de dag onder je kussen,
en laat hun al je zorgen sussen.

Gelukspoppetjes
De gelukspoppetjes behoren tot de rijke traditie van de Maya Indianen en worden al zo'n 20 jaar geproduceerd. De groep vrouwen - ongeveer 30 - die deze gelukspoppetjes maakt, woont, werkt en leeft in het plaatsje Solola.
De groep heet "Saker Nan", wat "Buenos Dias Señora" betekent. De vrouwen maken de gelukspoppetjes met zorg en ze maken ze bovendien volledig met de hand.
Een stukje ijzerdraad is de basis waaromheen draad en textiel komt. De gezichtjes schilderen ze ook met de hand. De verpakking, een doosje, is afkomstig van de Maya Indianen gemeenschap Totonicapán.
Dankzij het maken van gelukspoppetjes, verdienen de vrouwen van Saker Nan een belangrijk deel van het inkomen. Daarvan betalen ze de school van hun kinderen - zelf spreken ze geen Spaans en zijn voor het merendeel analfabeet - en met het extra inkomen kunnen ze ook meer landbouwgrond voor de familie kopen of pachten. En dat is van belang voor de productie van maïs en bonen: het basisvoedsel in Guatemala.
Met de hand gemaakt door trotse mensen. Zij kunnen hun kinderen naar school sturen, dankzij u aankoop. De poppetjes zijn te koop in zakjes, doosjes en op een kaartje. Naast losse gelukspoppetjes en gelukspoppetjes op kaart zijn ze ook in een mooi gekleurd zakje verkrijgbaar.
Kikker Kikker:
Symbool van reiniging. Zijn roep lokt water aan en water reinigt het lichaam en is tevens het belangrijkste bestanddeel van ons lichaam. Het water van de kikker wast het slijk uit de hersenen en maakt de geest zuiver en helder.
Opkikker
Olifant Olifant:
Symbool van kracht en wijsheid.
Op een olifant rijden brengt geluk.
Geluksolifant
Dolfijnen Dolfijn:
De geluksgodin Fortuna staat voor het
toevalselement in het leven. Omdat zij gevreesd
werd door zeelieden kreeg ze een dolfijn aan haar
afbeelding toegevoegd.
Uil Uiltje:
Symbool van wijsheid. Een uil kan zien wat anderen niet kunnen waarnemen omdat ze een nachtdier is. Een wijsheidsuiltje kan je behoeden voor het doen van domme dingen.
Terug naar producten