Logo Wereldwinkel

Wereldwinkel Wolvega
en Omstreken

Wereldbol

 

De wereld van wenskaarten, papier en bureauartikelen

Papier en wenskaarten Verliefd, jarig, baby geboren?
Op het papier van de Wereldwinkel wordt jouw boodschap wel heel bijzonder. Omdat het van ver komt en handgemaakt is, maar ook omdat het er zo prachtig uitziet; in warme, aardse kleuren en bewerkt met natuurlijke materialen als bloemen en grassen.

Papier van olifantenpoep

Cadeaus van papier Sri Lanka.
Nog steeds worden per dag gemiddeld 2 olifanten gedood. Omdat ze bijvoorbeeld de oogst vernielen. Maar olifanten zijn ook productief. Uit de ontlasting van olifanten wordt namelijk een speciale stof gewonnen die recycling papier extra stevig maakt. Van 10 kilo olifantenpoep wordt via een vernuftig proces - en met toevoeging van afvalpapier - uiteindelijk 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt. Dit karton wordt gebruikt voor een groot assortiment artikelen als kaarten, boekenleggers, memoblokken, albums, etc. Zo helpt men olifant en mens dichterbij elkaar te brengen is er op Sri Lanka een speciaal papierproject opgezet waar men gebruik maakt van de ontlasting van olifanten. Een deel van de opbrengst van de fabriek gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant.

Boekensteun

 

 

Boekensteunen

 

 

Boekensteunen

Wij hebben prachtige patchworkserie dagboeken en notitieboeken in alle soorten en maten. Het is de familie Gambir in Delhi die zorgdraagt voor deze fraaie boekwerken. De familie runt een succesvolle textielwerkplaats met ruime, lichte lokalen waar zo’n 90 mensen de meest uiteenlopende producten vervaardigen: tassen, sjaals, ceintuurs en natuurlijk de boekwerken. Mevrouw Gambir gaf les aan de universiteit. Na haar trouwen besloot ze haar man te helpen in het bedrijf. De voornamelijk vrouwelijke medewerkers zijn een jaar of 25 en na hun studie hier aan de slag gegaan.

Ze hebben een grote mate van zelfstandigheid. Ze gaan bijvoorbeeld zelf naar de beurs om stof in te kopen. Momenteel zoekt de importeur samen met de medewerksters naar mogelijkheden om het Indiase ambacht nog beter aan te laten sluiten op de wensen en eisen van de Europese markt. Het borduurwerk wordt uitbesteed aan thuiswerkers die heel anders in het leven staan. Het zijn vaak moslimvrouwen die vanwege het geloof niet zonder hun echtgenoot de straat op mogen‚ laat staan buitenshuis mogen werken. Een tweede inkomen is echter hard nodig voor het voeden en kleden van de kinderrijke gezinnen. Nu ze thuis aan het borduurwerk kunnen werken, verdienen ook deze vrouwen een inkomen.

Themaboekjes zijn een welkom geschenk bij bepaalde gebeurtenissen in het leven zoals bijvoorbeeld het bereiken van 40-jarige leeftijd (en hoger), Opa en Oma, Vader en Moeder, thema Geluk, Samen en nog meer.

Terug naar producten